Meny Lukk

Gjeldsregisteret

Gjeldsregisteret

Se hvordan innføringen av det nye gjeldsregisteret kan påvirke din økonomi. Lær deg trikset som kan gi deg større boliglån.

Gjeldsregisteret

Den siste tiden har det vært mye snakk om det nye gjeldsregisteret. Ideen bak registeret er at en bedre oversikt kan forhindre at forbrukere ender opp i en spiral av gjeld. Bedre kjent som Luksusfellen. Selv om intensjonen er god, er det visse mangler med registeret.

Gjeldsregisteret tas i bruk den 8. juli, men allerede nå har blant annet NRK fått tilgang til informasjonen. For mange er denne informasjonen veldig overraskende. Andelen som har forbrukslån er stor, og noen har veldig mye forbrukslån.

Hvilken informasjon finnes i gjeldsregisteret?

Det er selvsagt informasjon om gjeld som blir å finne i det nye registeret. Men, det er ikke alle typer gjeld som blir lagt inn, og dette er noe som har blitt funnet kritikkverdig. Blant annet har Aleksander Stokkebø fra Høyre kritisert at det ikke er noe informasjon om blant annet boliglån, billån og studielån.

Så hva slags gjeld blir å finne i det nye registeret? Gjeldsregisteret har informasjon om forbrukslån og kredittkort.

Hvem har tilgang?

I første omgang er det kreditt og bankinstitusjoner som kommer til å ta i bruk det nye registeret. Men, også privatpersoner kan sjekke sin egen status i registeret. For å logge inn trenger du Bank ID.

Hva brukes gjeldsregisteret til?

Det nye registeret skal brukes til å kunne gi bedre lån. Sagt på en annen måte, sikrere lån. For forbrukerne skal det også brukes til å forhindre at låntagere tar opp for mye lån.

Det er også lagt opp til at bankene skal kunne se hvor mange kredittkort og forbrukslån du har. Og, det som er viktig er at kredittrammen på kredittkort også blir tatt med i beregningen når du søker på for eksempel boliglån. Dersom du kvitter deg med kredittkortet kan du i dette tilfellet få innvilget et større boliglån. Men, det holder ikke å klippe ditt kredittkort i to. Du må kontakte utsteder og si opp avtalen slik at ditt kredittkort slettes helt.

Hvem står bak registeret?

Det er selskapet Evry som lanserer det første gjeldsregisteret. Evry er et nordisk selskap som driver med IT og programvare. Selskapet har mer enn 10000 kunder, og har blant annet kontor i Oslo. Selskapet ble startet i 2010 etter en sammenslåing mellom EDB Business Partner og ErgoGroup.