Meny Lukk

Griseløftet

Griseløftet

Kjøttfri sommer?

Nettverk for dyrs frihet har lansert en ny nettside, og en holdningskampanje. Med seg på laget har de 15 kjendiser. Griseløftet som kampanjen har fått med seg har allerede høstet kritikk. Årsaken 12 av de 15 kjendisene er veganere.

Uansett har rundt 1000 personer meldt seg på kampanjen, og går dermed en kjøttfri sommer i møte.

Griseløftet

hjemmesiden skriver Nettverk for dyrs frihet:

En sommer uten å spise gris! Gir du oss ditt griseløfte?​

Griser er intelligente, nysgjerrige og følsomme dyr. Men i norsk fabrikklandbruk må de leve hele livet på betonggulv, innesperret i små betongbinger. De får aldri gå utendørs eller rote i jorda.​

Hjelp grisen ved å gi ditt griseløfte! Da lover du å prøve en sommer uten grisekjøtt, og kan i stedet kose deg med noe deilig vegetarisk! Vi gir deg en kickstart: Når du gir ditt griseløfte får du laste ned et eksklusive oppskriftshefte med våre favoritter.​

Gi oss ditt griseløfte!

Kjendisene som støtter griseløftet

Vi som driver Gjesteblogg har sjekket ut nettsiden ytterligere og funnet frem til hvilke kjendiser det er som støtter griseløftet. Dette er en spredt gruppe med mennesker som driver med alt fra blogging, til å skrive bøker, lage tegneserier og musikk.

De som har fått en fremtredende plass på nettsiden til griseløftet er Hanne Sørvaag, Joakim Kleven, Linn og Sine Stokke, og Hanne Sigbjørnsen.

Hanne Sørvaag kan fortelle «Jeg støtter grisløftet fordi jeg er på dyrenes side, jeg tror på at dyrene har rett til sitt eget liv, så jeg heier på alt som kan redusere det dyrene går gjennom i dag.»

Bloggeren Joakim Kleven følger opp med «Jeg har så stor respekt for de som er veganere og kjemper for dyrs rettigheter. Mennesker har en stemme, det har ikke dyrene, derfor må vi snakke for dem.»

Forfatterne Linn og Sine Stokke sier på sin side «Industriell kjøttproduksjon påfører dyrene og jorden vår for ufattelig belastning og lidelse. Det vil vi rett og slett ikke ta del i! Å spise plantebasert mat er enkelt og utrolig godt! Vi oppfordrer alle til å bli med i sommer!»

Hanne Sigbjørnsen, bedre kjent som Tegnehanne på Aftenposten sier «Jeg har ikke orket å se Brennpunkt-dokumentaren, men er forskrekket over hva jeg har lest. Jeg ønsker ikke å støtte en slik industri, og lover derfor å ikke spise gris i sommer.» 

Av andre kjendiser finner vi Guri Schanke, Kristin Gjelsvik, Triana Iglesias, Moddi, Lillian Müller, Tomine Harket, Une Bastholm, Henriette Lien, Celina Karina, Celine Irgens Aagard, Cornelia Grimsmo og Marte Bratberg.

Brennpunkt-dokumentaren

Som Hanne Sigbjørnsen er innom, så er det Brennpunkt-dokumentaren «Griseindustriens hemmeligheter» som startet det hele. Denne filmen ble laget ved at Piraya Film blant annet filmet hvordan norske grisebønder behandler grisene sine. Det er godt kjent av det hos enkelte av grisebøndene ble avdekket kritikkverdige forhold, noe som førte til forsidenyheter i alle de største avisene.

FOTO: PIRAYA FILM / NRK

Kritikk av griseløftet

Det er Geir Pollestad som kritiserer griseløftet. Begunnelsen for kritikker er at 12 av de 15 kjendisene som står frem som støttespillere på nettsiden allerede er veganere. Til NRK sier han at det hele er en parodi og sammenligner hele kampanjen med at det tilsvarer at ikkerøykere lover de ikke skal røyke eller at personer uten lappen ikke skal kjøre bil.