Meny Lukk

Ting du må vite om hårtransplantasjon

Ting du må vite om hårtransplantasjon

Det er først og fremst til hodet man transplanterer hår. Normalt er det kronen, vikene eller hårlinjen som korrigeres, men det er også mulig å rette opp hårveksten på hele hodet ved å bruke hårtransplantasjon.

Hvordan utføres en hårtransplantasjon?

Hårtransplantasjon kan utføres på flere forskjellige måter. Graft er en metode som brukes. Her bruker man vev med hårsekker fra et område som flyttes til et annet område. De fleste hårene vi har vokser i klynger. På fagspråket kalles disse for follicular unit. Follicular unit graft er en annen metode som benyttes for transplantasjon av hår. Her brukes vev som har en av disse hårklyngene. De to siste metodene som benyttes, er micro graft og punch graft. Micro graft går ut på å ta et vev med 4 til 12 hårstrå som flyttes. Punch graft er derimot en eldre metode hvor man bruker et hullinstrument for å ta ut et rundt vev med en diameter på 2 til 4 millimeter.

I dag er det først og fremst follicular unit transplantation og follicular unit extraction som benyttes.

  • Strip/FUT – denne metoden går ut på å fjerne striper med hud og hår fra bakhodet. Stripene kan være mellom 1 til 1,5 cm brede og hele 15 til 30 cm lange. De enkelte hårene vil så bli separert fra vevet og flyttet til området hvor det er ønsket mer hår. En ulempe med denne metoden er at den kan gi arr.
  • FUE – er den nyeste metodene som brukes, og den bygger på punch graft. Forskjellen ligger i at størrelsen på vevet som tas ut er langt mindre. Normalt har vevet en diameter mellom 0,6 og 1 mm. Vevet kan inneholde mellom 1 til 4 hår. Denne metoden kan også gi arr, men disse vil være langt mindre.

Klinikker

Valg av klinikk er utrolig viktig dersom du skal utføre en hårtransplantasjon. Blant annet er det en stor fordel å lese brukeranmeldelser av klinikken før du booker en time. Enkelte klinikker har dårlige tilbakemeldinger, og disse bør du selvsagt styre unna. Andre har gode tilbakemeldinger og disse kan du lese mer hos Hårtapsnett. På denne nettsiden kan du lese om både norske og utenlandske klinikker som tilbyr hårtransplantasjon, noe som gjør at du enkelt kan finne frem til en god klinikk. Nettsiden har også brukeranmeldelser, noe som gir deg viktig informasjon når du skal velge hvor du vil utføre din hårtransplantasjon.

Risiko ved hårtransplantasjon

Vi har nevnt at det er en risiko for arr ved transplantasjon av hår, men dette er ikke den eneste risikoen. Ved alle typer operasjoner er det en risiko, og dette gjelder også for hårtransplantasjoner. Den vanligste komplikasjonen er hevelse. I en undersøkelse på 73 respondenter kom det frem at 42 % opplevde hevelser etter transplantasjon av hår. Av andre komplikasjoner respondentene opplevde har vi blant annet transplantert hår som ikke gror, endringer i hudens tekstur, nummenhet og infeksjoner. Normalen er at komplikasjonene er mindre enn i andre kostmetiske operasjoner, men det er viktig at du velger en dyktig lege som gir deg nøytral informasjon om de ulike typene risiko.