Meny Lukk

Slik begynner du med fluebinding

Slik begynner du med fluebinding fluebindersett

Det kan koste mye å fulle opp flueboksen med fluer som kjøpes i butikken, og disse fluene kan ha dårlig kvalitet og ofte vil det være bedre å lage egne fluer som er mer tilpasset insektslivet og småfiskene der du skal fiske. Her kan du lære deg hvordan du kan komme i gang med fluebinding.

Slik begynner du med fluebinding

Fluebinding er også en fin hobby som kan få tiden til å gå når vinteren gjør det umulig å fiske. Det er forholdsvis enkelt å komme i gang, du trenger litt utstyr, og i dag kan du se mange filmer på for eksempel Youtube som viser deg steg for steg hvordan du binder en flue.

Av kanaler som kan være verdt å sjekke ut har du Davie McPhail. Davie McPhail er en veldig dyktig fluebinder som også er flink til å lære bort triks som gjør deg til en bedre fluebinder. Når du først er på Youtube kan du også søke etter Daniel D Holm som er en dansk fluebinder og fluefisker som legger ut mange videoer på Youtube.

For å begynne har du i utgangspunktet to valg. Det er enten å kjøpe et komplett fluebindersett som inneholder alt utstyr og fluebinder materialer som trengs, eller å kjøpe alt enkeltvis. En middelvei er å kjøpe et komplett fluebindersett og enkelte ting ved siden.

Begge disse løsningene har sine fordeler og ulemper. Å kjøpe et komplett sett til fluebinding gir deg alt du trenger til en rimelig pris. Men, kvaliteten på noe av utstyret kan være lav. Å kjøpe alt enkeltvis kan koste mye, men gir deg langt større valgmuligheter.

Utstyr for fluebinding

Når det kommer til utstyr eller verktøy til fluebinding er det en del du ha for å kunne binde fluer. For eksempel vil det by på store problemer dersom du ikke har en bindestikke eller trådholder. En saks er også viktig. En dubbingnål er veldig nyttig, men denne kan erstattes med for eksempel en stor sikkerhetsnål. Da kan du spare noen kroner dersom du kjøper alt utstyret enkelt og ikke et komplett bindesett.

 • Bindestikke
 • Trådholder
 • Fluebindersaks
 • Dubbingnål/lakknål

Videre er det en del ting som kan være til stor hjelp når du skal binde fluer, men som du ikke er avhengig av å ha. En hackleklemme kan du klare deg uten. Det samme gjelder for diverse utstyr som whip finisher, dubbing twister og hair stacker. En tubenål er nødvendig, men kun dersom du vil binde tubefluer.

 • Hackleklemme
 • Whip finisher
 • Dubbing twister
 • Tubenål
 • Hair stacker

Materialer til fluebinding

Kroker er viktig, og disse kommer i flere ulike typer. Her kan det være smart å velge en krok som er spesielt tilpasset de fluene du vil binde. Det finnes egne kroker til tørrfluer, og disse har tynnere stål enn en krok som er beregnet for nymfer eller våtfluer. Det er for å sikre at flua flyter bedre. Videre har du kroker som er beregnet for fiske i saltvann, mens andre kroker er i kraftig stål og er beregnet for fiske etter laks.

Bindetråden er viktig, og vi anbefaler å kjøpe en spesialtråd som er beregnet på fluebinding fremfor å bruke for eksempel sytråd. Fluebindingstråd er langt sterkere og tynnere, noe som gjør at fluene dine kommer til å se langt bedre ut.

En flue består som regel av en kropp, hale, hackle og en vinge. Her finnes det mange materialer å velge mellom, både naturlige hår- og fjærmaterialer, og kunstige materialer. Mange fluebindersett inneholder et lite utvalg av alt, slik at du kan binde flere forskjellige fluer. Dersom noe mangler kan du kjøpe dette enkeltvis ved siden.

 • Kroker for våtfluer, tørrfluer, nymfer, laksefluer
 • Bindetråd til fluebinding
 • Dubbing, floss, tinsel og ribbing til kropper på fluer
 • Hår- og fjærmaterialer til vinger og haler på fluer
 • Kunstige materialer til vinger og haler på fluer

Kjøpe fluebindersett eller ikke

Vil du begynne med fluebinding har du valget mellom å kjøpe et komplett fluebindersett eller kjøpe de ulike verktøyene og materialene som trengs enkeltvis. En viktig fordel med et komplett fluebindersett er at du får alt som trengs for å begynne, men fluebindersettet kan ofte inneholde ting du ikke trenger og mangle ting som trengs for å binde de fluene du vil. Motsatt kan det å kjøpe alt enkeltvis gi deg en lang liste med ting som må kjøpes, og dette kan også gi deg en høy pris.

En god løsning kan være å kjøpe et enkelt fluebindersett som har så mye som mulig av det du trenger, og fylle på med nye materialer etter hvert som du blir en bedre fluebinder.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *